maandag 25 februari 2013

Thuis opdracht 7 Reclame fotografie


Foto Opdracht 7

Reclame fotografie                                                                       “De wereld van de verleiding”

In reclame wordt ons een wereld voorgeschoteld die er aantrekkelijk uitziet en die ons verleid ons bepaalde dingen te kopen.
Voor het toevoegen van sfeer, het tonen van fraaie verpakkingen, het uitstallen van begeerlijke productresultaten in voedingsmiddelenadvertenties is kleur een onmisbaar ingrediënt geworden. In de eerste plaats omdat kleuren uitgesproken emoties opwekken, al zijn die niet bij iedereen voor elke kleur hetzelfde. Kleuren hebben net als woorden hun lichte en donkere kanten, positieve en negatieve aspecten, rationele interpretaties. Niettemin is er een universele verstaanbaarheid. Zwart heeft de angst en de onveiligheid van de nacht, groen het rustige van het vegetatie in de natuur, blauw reikt naar een azuren hemel of de koelte van water, rood is bloed en vuur. De art director kan hiermee met zijn eigen intuïtief kleurgevoel aan de slag.
De foto registreert de werkelijkheid en mag die maar tot zekere hoogte verhevigen. In de reclame is geloofwaardigheid niet altijd voorwaarde en de groothoeklens en het imponerende perspectief zijn niet verboden.
Reclames tonen vaak personages in situaties die uit het leven gegrepen zijn met de bijbehorende emoties. Binnen deze situaties krijgt het geadverteerde merk ofwel een hoofdrol of een centrale rol toebedeeld.
Fotografen gebruiken modellen, landschappen en ander vergelijkbaar beeldmateriaal om associaties op te wekken. Associaties die met het aangename of begeerlijke te maken hebben.

-          Kies een product wat je gaat fotograferen (waspoeder, parfum, kledingstuk etc.)
-          Denk aan de volgende stappen
Stappen
1. Kies een product (bijv thee)
2. Waar is het product voor bedoelt? (denk aan de voordelen)
3. Welke voordelen breng je in beeld? (fris van smaak, een lente thee))
4. Doelgroep: Voor wie is het product bedoelt?
- mannen (oud, jong, stoer, netjes etc..)
- vrouwen (oud, jong, stoer, netjes etc..) (vrouw van rond de 20/30))
- jongeren (meisjes, jongens)
- gezinnen
5. Wat spreekt die doelgroep aan? Welke elementen gebruik je daarin?
 (gezellig thee drinken met vriendinnen, in de tuin of op een terras zitten in de zon)
6. In welke sfeer wil je de mensen brengen? (gezelligheid)
Welke kleuren passen bij die sfeer? (licht, fris groen)
7. Je laat het product zien: Komt het product duidelijk in beeld of laat je een gedeelte zien en gaat de aandacht meer naar de sfeer eromheen? (aandacht naar een dampend kopje thee in een transparant glas zodat je de lichte kleur kan zien,  in de hand van een vrouw met op de achtergrond een lentetuin sfeer)
-          Fotografeer het product in een bepaalde setting
-          Kies de beste foto en druk deze af op 20-30 cm
-          Druk ook een aantal foto’s uit je serie af op kleiner formaat.
-          Neem de foto’s mee op 7/8 maart.



Macro fotografie


MACROFOTOGRAFIE

Macrofotografie gebruik je als je een voorwerp van heel dichtbij vast wilt leggen. Het wordt vaak gebruikt bij dingen als bloemen, insecten en waterdruppels. Eigenlijk kun je van alles om je heen wel macrofoto’s maken. Alledaagse voorwerpen worden vaak een stuk interessanter als je ze van heel dichtbij fotografeert. Vooral als je niet meteen kunt zien wat het voorstelt.
Fruit en groentes en de doorsnede ervan kunnen ook geschikte onderwerpen. Je gaat dingen zien die je normaal niet ziet.

Eén ding is voor macrofotografie heel belangrijk, namelijk de scherpstelafstand van de lens. Hoe dichter je met de lens op je onderwerp kunt scherpstellen, hoe beter. Bij de meeste lenzen is de scherpstelafstand vrij groot. Dit betekent dat je wat verder van je onderwerp af moet gaan staan om je onderwerp scherp te kunnen krijgen.
Er zijn speciale macro-lenzen op de markt maar deze zijn erg duur. Er zijn goedkopere opties om je scherpstelafstand te verminderen, namelijk tussenringen en voorzetlenzen. Door een tussenring of voorzetlens op je eigen lens te zetten kun je de scherpstelafstand verkleinen of  het onderwerp dichterbij halen.

Bij macrofotografie is het ook belangrijk om te kiezen voor een korte sluitertijd. De minste of geringste beweging is namelijk al snel erg groot. Daarom kun je het beste gebruik maken van een statief.

Oefeningen in de les:
Maak zelf een serie macrofoto’s. Kijk goed naar je onderwerp en uiteraard naar het licht. Hoe valt het op je onderwerp, van welke kant komt het? Let ook goed op de structuur van je onderwerp, laat deze mooi naar voren komen.
Er zijn verschillende onderwerpen. Oude objecten/apparaten, bloemen, groenten en fruit.
Daarop kun je eventueel verschillende elementen toevoegen zoals gekleurde achtergronden, kleuren filters en waterdruppels.
Probeer verschillende dingen uit.
Wat vindt jij het mooiste werken en waarom?

Selecteer de mooiste foto’s voor de eerstvolgende les en druk deze af of neem ze mee op usb-stick.




donderdag 7 februari 2013

Geënsceneerde fotografie

Voorbeelden van fotografen die in de les zijn besproken:


Sally Mann

Fotografeert haar gezin.



Diana Arbus 

Lijkt bijna geënsceneerd, maar is het niet.



Cindy Sherman

Zet zichzelf elke keer in een andere gedaante op de foto


Pierre et Gilles

Maakt gebruik van pop-cultuur, religie, homosexualitiet. Personen zijn uitgebreid bewerkt.


Erwin Olaf




Gregory Crewdson

Filmische foto's zorgvuldig in scene gezet




Teun Hocks

Zet zichzelf in geschilderde decors neer.