zaterdag 10 november 2012

Thuis opdracht 3 : Het portret


Bespreking week 46

“Een portret is een afbeelding van een persoon. Daarin zitten veel kenmerken en eigenschappen van die persoon in verwerkt maar ook heel veel eigen visie van
de fotograaf en dat is ook juist de creativiteit. Een portret is altijd voor een deel de persoon die je portretteert maar ook veel van jezelf. Wat vindt je van die persoon? Hoe ken je die persoon? Wat weet je over die persoon? Wat vindt je wel en niet passen bij die persoon?

We maken een portret van een familielid (of iemand die je redelijk goed kent). Wat is dat voor een persoon? Kun je iets van de persoonlijkheid in het beeld leggen? Wat doet ‘ie’ voor de kost? Hoe gaat hij of zij met het leven om? Is het een zachtaardig iemand of ken je hem als een somber iemand? Geeft hij veel om anderen? Is hij erg levendig, staat hij midden in het leven? Of zie je hem nooit? Wat voor standpunt heb je zelf en hoe zou je dat in beeld brengen?

Je kunt de dingen sturen door:
- je eigen camera standpunt (hoog, laag, wat komt in beeld, wat niet?)
- je kunt de persoon iets in zijn handen geven wat veel over hem vertelt (Een goede kennis
met zijn hond of een vriend met zijn favoriete of mooiste hobbytrein, etc. Maar ook een trotse
vader met een kind, 2 kinderen met elkaar, een koppel, etc.)
- je kunt een zacht (daglicht bij een raam) of een hard licht (een lamp of zonlicht) kiezen, een heel lichte of donkere achtergrond.
- je kunt hem binnen in een warme en omhullende omgeving neerzetten of buiten in de koude wind op het strand. In het bos, springend, in de regen met een paraplu. Alles mag, maar het moet iets bijdagen aan wat je wilt uitdrukken over zijn (of haar) persoonlijkheid.
Het is jóuw schilderij. Jóuw beeld. Jóuw foto over hem (of haar).
Het moet wel echt een portret zijn. Je moet aan de foto kunnen zien dat hij of zij het onderwerp is en dat je iets wil vertellen over hoe je die persoon beleeft, niet zomaar een foto waar hij of zij toevallig ook op staat.

Maak eerst een plan. Wat wil je gaan doen? Wat vind je bij je persoon passen? Het kan erg
raadzaam zijn om je eens te verdiepen in werk van andere portretfotografen en te bladeren hoe andere (bekende) fotografen dat doen. Denk aan Stephan Vanfleteren, Anton Corbijn of Patricia Steur.

Let op de volgende dingen:
- Er mag niets in beeld komen waar niet bewust voor gekozen is. Jij bent de “schilder” van je beeld.
- Let op je hele beeld. Staat het scheef? Is dat bewust? Zo niet zet het dan recht.
- Kijk niet naar de werkelijkheid om vervolgens dan een foto te maken, kijk door je camera naar de foto, is het helemaal wat je wilt?
- Denk aan de scherptediepte in je beeld, veel of weinig? Waarom?
- Probeer de foto zonder de flits te maken
- Noteer wat je doet en onthoud of noteer vooral waarom je het doet. (denk aan diafragma keuze, waar heb je nog meer op gelet in je beeld)
- Kies de beste uit en werk deze netjes af, op A4, inclusief witrand naar eigen keuze.
- Neem de rest van de foto’s op een contactvel mee.
- Laat de foto afdrukken of print je keuzefoto op je eigen printer. Zet deze dan mooi in het vlak en kader hem (besteed aandacht aan het printen, zorg dat je het beste uit je printer haalt).


 Stephan Vanfleteren

Patricia Steur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten