maandag 21 januari 2013

In de les: Reflecties en lagen


Lagen en Reflecties
Spiegels kunnen in de foto ingezet worden om een element in de foto te tonen die normaal gesproken buiten beeld is te vinden. Ook kunnen spiegels  een ruimte groter laten lijken dan deze is of de ruimte die het interessante deel van de foto inneemt verdubbelen. Het effect kan een derde dimensie toevoegen aan een tweedimensionale foto. Op de goede manier toegepast kan het mysterie toevoegen aan de foto - waar eindigt het onderwerp en begint de reflectie - of het onderwerp zo op zijn kop zetten (soms letterlijk) dat de kijker de compositie in wordt gezogen.
Door elementen binnen en buiten de reflectie te combineren, bijvoorbeeld gevallen blaadjes in het water gecombineerd met de reflectie van een brug, kun je een heel ander beeld creëren.
Een reflectie in het raam kan vele lagen toevoegen aan de foto als zowel datgene wat zich achter als voor het raam te zien is. Zo heeft de fotograaf Alex Webb in veel van zijn foto's reflectie in het raam gebruikt als extra dimensie.  We zien bijvoorbeeld een man in een boot door het raam naar buiten kijken, de golven van het water vormen een axtra laag over het gezicht en geeft de foto's een bijzondere sfeer.
Het raam als laag
Damp op een raam geeft een mysterieus tintje terwijl het ook een extra textuur toevoegd aan de foto. Kijk maar eens naar de foto's van de straatfotograaf Saul Leiter die ook veel door ramen fotografeerde wat zijn  foto's een speciale sfeer meegeven. Door ruiten, via spiegels en tussen kieren door fotografeerde hij. Het wekt bijna de indruk dat hij het stiekem deed, om de compositie die hij aantrof niet te verstoren. 
In de les:
1. Gluur eens naar buiten en ga op zoek naar  interessante details op het glas die visueel interessant kunnen zijn, zoals vegen, afdrukken, verfspetters, regendruppels of condens. Stel met een kleine scherpte diepte scherp op die specifieke details, in plaats van op het interieur. Of omgekeerd: stel scherp op het interieur en laat de dingen die zich op het glas bevinden tot een waas vervagen.

2. Ga op zoek naar reflectie in de omgeving zoals ramen, spiegels of water oppervlaktes.

3. Ga op zoek naar een plek waar reflectie met een raam te vinden is. Bijvoorbeeld de ramen van de nieuwe veste, winkel-etalages, de raam van een auto.
Creëer een gelaagdheid door de reflectie in het raam te fotograferen. Let op dat het niet donker is achter het raam, anders is het beeld van achter het raam (binnen) niet te zien.
Zorg er ook voor dat er iets in het raam reflecteert.
Je kan ervoor kiezen alleen de reflectie te fotograferen of ook iets voor het raam te laten zien (zoals een boomtak of een persoon). Probeer het mysterieuze van de reflectie in je foto te houden.
4. Maak gebruik van de spiegel in de ruimte. Let dan op dat datgene wat in de spiegel te zien is een toegevoegde waarde heeft.
 
Probeer zoveel mogelijk uit en neem de leukste resultaten mee afgedrukt of op usb-stick  in de volgende les. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten