maandag 25 februari 2013

Macro fotografie


MACROFOTOGRAFIE

Macrofotografie gebruik je als je een voorwerp van heel dichtbij vast wilt leggen. Het wordt vaak gebruikt bij dingen als bloemen, insecten en waterdruppels. Eigenlijk kun je van alles om je heen wel macrofoto’s maken. Alledaagse voorwerpen worden vaak een stuk interessanter als je ze van heel dichtbij fotografeert. Vooral als je niet meteen kunt zien wat het voorstelt.
Fruit en groentes en de doorsnede ervan kunnen ook geschikte onderwerpen. Je gaat dingen zien die je normaal niet ziet.

Eén ding is voor macrofotografie heel belangrijk, namelijk de scherpstelafstand van de lens. Hoe dichter je met de lens op je onderwerp kunt scherpstellen, hoe beter. Bij de meeste lenzen is de scherpstelafstand vrij groot. Dit betekent dat je wat verder van je onderwerp af moet gaan staan om je onderwerp scherp te kunnen krijgen.
Er zijn speciale macro-lenzen op de markt maar deze zijn erg duur. Er zijn goedkopere opties om je scherpstelafstand te verminderen, namelijk tussenringen en voorzetlenzen. Door een tussenring of voorzetlens op je eigen lens te zetten kun je de scherpstelafstand verkleinen of  het onderwerp dichterbij halen.

Bij macrofotografie is het ook belangrijk om te kiezen voor een korte sluitertijd. De minste of geringste beweging is namelijk al snel erg groot. Daarom kun je het beste gebruik maken van een statief.

Oefeningen in de les:
Maak zelf een serie macrofoto’s. Kijk goed naar je onderwerp en uiteraard naar het licht. Hoe valt het op je onderwerp, van welke kant komt het? Let ook goed op de structuur van je onderwerp, laat deze mooi naar voren komen.
Er zijn verschillende onderwerpen. Oude objecten/apparaten, bloemen, groenten en fruit.
Daarop kun je eventueel verschillende elementen toevoegen zoals gekleurde achtergronden, kleuren filters en waterdruppels.
Probeer verschillende dingen uit.
Wat vindt jij het mooiste werken en waarom?

Selecteer de mooiste foto’s voor de eerstvolgende les en druk deze af of neem ze mee op usb-stick.
1 opmerking:

  1. Waauw, deze foto's zijn echt héél erg mooi!
    www.suzan-photography.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen